Borkum

Foto in album 'Borkum'
Naar het Duitse waddeneiland Borkum: een eindje met de auto, een stukje varen en een ritje met een treintje. Samen een dagje uit met de fotoclub Veendam. En het weer werkt ook fantastisch mee. Aangekomen in het toeristische hart van het eiland zijn er genoeg motieven om te fotograferen. Mensen op de boulevard, strand of terras. Een zeelandschap of een architectuurfoto.

Lockdown

Foto in album 'Lockdown'
Zomaar ineens is er een nieuw, gevaarlijk virus waardoor we binnen moeten blijven: de lockdown door corona is een feit. Maar zoals het bloed kruipt waar het niet kan gaan, blijft de creativiteit borrelen en een uitweg zoeken. Beelden zetten zich vast in het hoofd en moeten worden omgezet in foto’s. Gelukkig beschik ik over een thuisstudio waar ik kan experimenteren. Ik kan er spelen met licht en knutselen met alledaagse dingen die voor het grijpen liggen. In de nabewerking kan ik effecten toevoegen en toewerken naar een eindresultaat dat zo dicht mogelijk in de buurt komt bij wat ik oorspronkelijk in mijn hoofd had. De resultaten wil ik graag delen om daarmee anderen te inspireren.

Minimaal

Foto in album 'Minimaal'
Steeds meer steeds minder. Hoe meer ik naar foto’s kijk én, als een voortgaand proces, elke keer als ik een nieuwe foto maak, merk ik hoe ik meer kan genieten van eenvoudige composities. Noem het minimalistisch, noem het abstract, steeds meer zijn het vlakverdelingen, kleurnuances, rust uitstralende beelden. De blik richt zich meer op het geheel, de foto wordt van een veelheid van beeldelementen veel meer een totaalbeeld, van een zoekplaatje naar een gevoel, van chaos naar rust. Het zoeken naar vlakken, structuren en vormen, het benadrukken van eenvoud en het isoleren van de essentie. Terugkijkend zit die manier van kijken al heel lang in mijn fotografie, maar wordt het me steeds duidelijker. Natuurlijk weet ik dat ik zo inga tegen de huidige trend met actie- en straatfotografie, maar zo voelt het voor mij goed. Foto’s hoeven niet álles vast te leggen wat er te zien is…. Dit kan dus best eens een hoofdstuk worden waar ik lang beelden aan toe kan voegen. We zullen zien.

Kust

Foto in album 'Kust'
De kust, die grens tussen water en land, blijft boeien. Altijd is er beweging te zien van zand, zee en lucht. Vergezichten én details geven lijnen bloot die de fascinatie voor de kust inhoud geven. In de loop der jaren is de kustlijn op verschillende plaatsen vastgelegd; steeds met een andere sfeer en met andere gevoelens. Genietend van de groene dijken en neerkijkend vanaf soms hoge rotsen, blijft het genieten. Dan weer met een dromerige uitkijk en laatst nog als een zeer vervreemdende blik op “de achterkant van de maan” aan de Zweedse scherenkust. De ene keer zie je de invloed van de mens en op een andere plek lijken de eeuwen ongerept hun sporen te hebben achtergelaten. Wisselend van somber tot euforisch kun je impressies van de kustlijn tot uitdrukking brengen en dan te bedenken dat in deze foto's maar een klein stukje europese kust is vastgelegd...

Glas

Foto in album 'Glas'
Het is moeilijk om de schoonheid van glas te beschrijven: de speling van het licht en de glans van de vlakken. Moeilijker is het nog om die twinkeling goed weer te geven op een afbeelding; het fotograferen van glas geldt nog altijd als een uitdaging. Maar wel een uitdaging waar je lang mee bezig kunt zijn en daarom ook een fascinerend onderwerp waar ik nog lang mee bezig zal blijven. Veel van deze foto's zijn gemaakt in het Haags Gemeente Museum en in het Musee de la Verrerie in Blangy-sur-Bresle (Normandië). En er zullen nog meer volgen...

Het Hoogeland

Foto in album 'Het Hoogeland'
Onlangs waren we in het mooie Warffum, in het noorden van de provincie Groningen, midden op het Hoogeland met z'n weidse uitzichten, pittoreske wierden en prachtige boerderijen. En in dit prachtig gelegen dorp ligt ook het openluchtmuseum 'Het Hoogeland': even terug in de tijd in de beslotenheid van oude, prachtig gerestaureerde en onderhouden pandjes die karakteristiek zijn, of waren, voor het Groningse land. Hier zie je nog de leefomgeving van gewone mensen van toen. Natuurlijk vraagt dat om klikkende camera's die onze verwondering vastleggen en de sfeer mee naar te huis nemen. Deel mee in ons genieten en een bezoek wordt van harte aanbevolen.

Trappen

Foto in album 'Trappen'
Een verscheidenheid. Aan materiaal als hout, steen, beton, hout. Met of zonder bocht, of juist heel recht. Brede of juist heel smalle treden waarbij je goed op moet letten waar je je voeten neerzet. Altijd twee richtingen: omhoog én naar beneden. Weer zo'n situatie die afhankelijk is van je plaats in de tijd. Wie kom je tegen op de trap? Sta je naar boven of naar beneden te kijken? Misschien is het mooiste wel als je recht vooruit kijkt. Dan zie je trappen buiten in het zonlicht of binnen naar een andere verdieping...

HeRKULeS

Foto in album 'HeRKULeS'
Natuurlijk denk je direkt aan de Romeinse mythologische figuur, maar met de gekke schrijfwijze (hoofd- en kleine letters én met een 'K' in plaats van een 'C') komt het vermoeden van een misverstand. En terecht, want hier gaat het over een zgn. roosmolen aan de rand van het Zuidlaarder meer. Van ver te zien, een sterk geheel van hoekijzers, tandwielen, spandraden en windschoepen. Tegen de grijze lucht een uitdaging voor grafische uitwerkingen. Aan zijn voet het werkende gedeelte, het wormwiel, dat door windkracht gedreven het water naar een hoger niveau brengt: een afgedankt exemplaar is een bron van vormen en kleuren...

Riet

Foto in album 'Riet'
Prachtig aan de waterrand, wuivend in de wind. 's Zomers groen en vol leven, 's winters geel en verstild in de kou. Maar dan komt de vakman en tovert het buigende riet om in een dak boven ons hoofd tegen regen, kou en zon. In de details zien we de structuur van het riet terug en langzaam vormt zich een geheel van streepje, van lijnen in licht en schaduw, voor zomer en winter, het nieuwe dak.

Dieren

Foto in album 'Dieren'
Met dieren heb ik niet zo veel. Maar van een afstand of achter glas kun je ze wel bekijken. En fotograferen. Toch ben ik dan nog niet tevreden en ga nog een stap verder: door gebruik te maken van de digitale mogelijkheden kan ik de sfeer die de beesten oproepen aanpassen aan mijn gevoel. Noem het maar vervreemden, het toevoegen van een beetje abstractie, het creëren van een extra werkelijkheid, het benutten van de vormen....

Groen

Foto in album 'Groen'
Wanneer je foto's monochroom ziet moet je eigen fantasie aan het werk. Zo gaat dat ook bij zwart/wit foto's. Maar wat nu als je dat zelfde doet in één kleur? Passeer je dan het zwart/wit station? Zeker is dat de (aantrekking-)kracht van de foto van patronen, structuren en texturen moet komen. En dat is wat ik hier in de kleur groen wil laten zien. Geniet van “Rapsodie in Groen”!

Deuren

Foto in album 'Deuren'
Om door te gaan of af te sluiten. In het groot als een kerkdeur of klein als een enkele plank. De vraag werd gesteld waar de deuren waren die ik had gefotografeerd: hier zijn ze dan! Sommigen zijn eerder gepubliceerd, maar er zijn ook 'nieuwe' bij. Hoewel, echt nieuw zijn ze niet. De meeste proberen al jaren hun functie, “bouwelement dat er voor dient om de toegang tot een ruimte af te sluiten”, vol te houden. De staat van onderhoud maakt ze fotogeniek.

Dood Hout

Foto in album 'Dood Hout'
Jaren gegroeid en dan... Veel van het gefotografeerde hout is te vinden op de kusten van het Deense eiland Møn. En dat is dan ook een van de centrale onderwerpen geweest waar ik de camera op heb gericht in deze zomervakantie. Om het lijnenspel goed tot z'n recht te laten komen is vaak gebruikgemaakt van (bijna) zwart-wit.

Boten

Foto in album 'Boten'
Alleen in de grote ruimte met die verre horizon; de wereld ligt voor je open. Of samengepakt in een nauwe sloot in Giethoorn, vol energie en verlangend naar avontuur. Vastgebonden aan de kade, wachtend op huurders of op het droge kiezelstrand van Normandië getrokken tot de volgende vistour. Sommigen zijn gek op het water en voor anderen is het een historie, een hindernis. Klaar voor aktie of rustend na gedane arbeid.

Fiets

Foto in album 'Fiets'
Het begint in hippe kleuren en met zijwieltjes. Dan steeds een maatje groter. Van schoolfiets naar studententransport. Of een snelle racefiets, een stoere mountainbike dan wel een stevige huurfiets. Met of zonder mandje voor- of achterop. Handrem en versnelling? Toch wel met licht dat het ook doet in het donker!

En Verder...

Foto in album 'En Verder...'
Geen hoofdstuk, geen gezamenlijk thema. Maar wel foto's die gezien mogen worden. Gemaakt op verschillende momenten gewoon om dat de gelegenheid zich voordeed.